Tyyppejä

 

Kerromme täällä tyypeistä, jotka käyttävät #FromHeinola-merkkiä tai laajentavat muilla keinoin Heinolaa maailmalla.

 

Laulaja

Irina

Laulaja, näyttelijä ja mm. Heinolan ympäritölähettiläänä toimiva Irina on syntynyt Kauhavalla, mutta vahvasti juurtunut perheensä kanssa Heinolaan ja sen luontoon.

Kaupunginjohtaja

Jari Parkkonen

Lahdessa syntynyt Jari Parkkonen on toiminut aikaisemmin mm. Päijät-Hämeen maakuntajohtajana. Helposti lähestyttävä Parkkonen on varsin rento tyyppi kaupunginjohtajaksi.

Bändi

Apulanta

Apulannan perustivat Antti Lautala ja Toni Wirtanen Heinolassa 1991. Pian yhtyeeseen liittyi Sipe Santapukki ja myöhemmin yhtyeen basistiksi otettiin vaihto-oppilas Amanda ”Mandy” Gaynor. Mandyn palattua jenkkeihin, basistiksi vaihtui Tuukka Temonen. Lautalan lähdettyä kokoonpanoksi vakiintui kolmikko Wirtanen, Santapukki ja Temonen. Temosen jälkeen bassoon siirtyi kiertuekitaristi Sami Lehtinen ja nykyisin bassoa soittaa Ville Mäkinen.

Apulannan suosiota kuvaa hyvin, että sen albumeita on myyty yli 500 000 kappaletta ja yhtye rikkoi the Beatlesin tekemän ennätyksen, kun "Pihtiote" nousi 21. kerran Suomen virallisen singlelistan ykköseksi.

Muusikko

Toni Wirtanen

Apulannan laulajana ja kitaristina parhaiten tunnettu Toni on oikea monitoimimies. Hän on tehnyt kappaleita monille artisteille, näytellyt elokuvissa, ollut tekemässä useaa TV-ohjelmaa ja kirjoittanut kirjan.

Muusikko

Sipe Santapukki

Parhaiten Sipe tunnetaan Apulannan rumpalina, mutta hän on tehnyt myös soololevyn, säveltänyt sinfonian ja ajanut kilpaa formula 3-sarjassa.

Ohjaaja

Tuukka Temonen

Apulannan basistina uransa aloittanut Tuukka on sittemmin omistautunut ohjaus ja tuotantotyölle. Hän on tehnyt mm. Apulannasta kertovan elokuvan, lukuisia tv-ohjelmia ja musiikkivideoita.

Autourheilija

Valtteri Bottas

Valtteri valmistui koulutuskeskus Salpauksen Heinolan kampukselta autonasentajaksi 2008.

Näyttelijä

Matti Ruohola

Matti Ruohola (1940-2014) oli Visa Mäkisen luottonäyttelijöitä, mutta hänet muistetaan ehkä kuitenkin parhaiden muumipapan äänenä.

Muusikko

Juice Leskinen

Juhani "Juice" Leskinen (1950 - 2006) oli laulaja-lauluntekijä, sanoittaja, runoilija ja kansantaiteilija. Tämän ohella hän toimi muun muassa kääntäjänä ja kolumnistina. Häntä on kutsuttu "suomalaisen pop-musiikin kulmakiveksi" ja "suomalaisen rock-musiikin isähahmoksi".

Juice kertoi Heinolassa Jyrää kappaleesta: "Teksti pohjaa antoisiin hetkiin Heinolassa, missä vietin aikaani, kun paras ystäväni Pellervo muutti sinne. Henkilöt ovat suoraan sieltä - nimet toki muutettuina - ja osittain ilmaisutkin."

Näyttelijä

Aake Kalliala

Heinolassa syntynyt Aarne "Aake" Kalliala on näyttelijä ja laulaja. Hänen tunnetuimpia rooleja ovat kotikadun Mauri ja useat hahmot pulttibois sketsisarjassa.

Koomikko

Jope Ruonansuu

Jorma ”Jope” Ruonansuu (1964 - 2020) oli koomikko, imitaattori, muusikko ja näyttelijä.

Kirjailija

Uuno Kailas

Uuno Kailas (1901 - 1933) oli suomalainen runoilija ja kirjailija. Kailas tunnetaan parhaiten runokokoelmistaan, mutta hän myös suomensi paljon.

Kuvanveistäjä

Anja Juurikkala

Anja Juurikkala (1923 - 2015) oli kuvanveistäjä. Opiskeltuaan Taideteollisessa keskuskoulussa hän työskenteli Arabialla ja teki humoristisia esineitä, kuten Heluna-lehmäkannut. Hän teki paljon muotokuvia ja satiirisia pienoisveistoksia sekä mitaleja. Hänen tunnetuin teoksensa Tulenkantajat (1987) on synnyinkaupunkinsa Heinolan Lyseonmäen koulun pihalla. Teos kuvaa 18-vuotiasta naista ja oli silloin suurin naistaiteilijan suunnittelema valettu veistos Suomessa.

Kapelimestari

Jukka-Pekka Saraste

Saraste on maailmallakin hyvin tunnettu kapelimestari. Hän toimi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina vuosina 1987-2001. Hän toimi myös Toronton sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana vuosina 1994-2001. 2006-2013 Saraste oli Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Vuosina 2008-2011 hän toimi Sinfonia Lahden taiteellisena neuvonantajana.

Näyttelijä

Eero Saarinen

Eero on tehnyt kattavan uran TV:ssä, elokuvissa ja näyttämöllä. Hän on toiminut myös ääninäyttelijänä ja ohjannut esityksiä Heinolan kesäteatterissa.

Muusikko, kapelimestari

Markku Johansson

Markku Johansson on muusikko, kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja. Hänen instrumenttinsa ovat trumpetti ja flyygelitorvi.

Heinola tyly kaupunki, väitti huumoriryhmä Lapinlahden Linnut tv-sketsissään 1980-luvulla. Markku Johansson on toista mieltä. "Olen viihtynyt täällä oikein hyvin. Varsinkin kesällä tori on tällaisen pikkukaupungin ydin, jossa jengi tapaa aamulla.” Myös Johanssonin lapsuudenkoti sijaitsi Heinolan torin kulmalla.

Näyttelijä

Jaana Saarinen

Näyttelijä Jaana Saarinen on nähty useampana vuotena Heinolan kesäteatterissa. Kesällä 2019 hän esiintyi Pokka Pitää-esityksessä Hyacinth Bucketin roolissa. Hän viihtyy Heinolassa hyvin ja kehuu heinolalaisia.

Fiktiivinen hahmo

Uuno Turhapuro

Uuno Turhapuro on Vesa-Matti Loirin esittämä ja Pertti "Spede" Pasasen kanssa luoma Uuno Turhapuro -elokuvien päähenkilö. Hahmo esiintyi Spede Show -viihdeohjelmassa vuosina 1971-1976 ja 1984 sekä 20-osaisessa elokuvasarjassa vuosina 1973-2004.

Uuno syntyi Heinolan maalaiskunnassa ja elokuvan "Uuno Turhapuro muuttaa maalle" maaseutukuvaukset tehtiin Heinolassa mm. Viikinnäisten kartanon ympäristössä. Elokuvan pohjalta tehtiin samanniminen tietokonepeli Commodore 64 -kotitietokoneelle. Peli lienee ensimmäinen suomalaisen elokuvan pohjalta tehty lisenssipeli.

Muurikko

Heikki Keskinen

Heikki "Heppi" Keskinen (1959-2021) teki merkittävän uran sekä keikkailevana että levyttävänä muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana. Ura alkoi 15-vuotiaana Heinolan Big Bandissa. Tämän jälkeen Heppi soitti mm. seuraavissa kokoonpanoissa J. Karjalainen ja Mustat Lasit, Sleepy Sleepers, Kallio Horns, UMO, Kajaani Big Band ja Stadin juhlaorkesteri.

Hallintojohtaja

Sami Ylipihlaja

Iniksen perustajajäsen ja Apulannan keikkakitaristina vaikuttanut Ylipihlaja on yksi Suomen monista rokkavista virkamiehistä, mutta hän myös räppää. Heinolassa lapsuutensa viettänyt Ylipihlaja toimii Huittisen hallintojohtajana.

Professori

Markku Kauppi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän reumasairauksien ylilääkärinä toimiva Kauppi on asunut vuodesta 1992 Heinolassa. Hän myös huolehti, että reumasairaalan konkurssin jälkeen kaikki tietotaito ei karannut kauas ja oli mukana organisoimassa reumapolia Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Kauppi on hoitanut reumatologian professuuria 2014–2019 Tampereen yliopistossa ja vuodesta 2020 lähtien Helsingin yliopistossa. Kauppi palkittiin 2021 merkittävästä lääketieteellisestä elämäntyöstään reumatologian alalla Otto Wegelius -palkinnolla.

Valmentaja

Jukka Varmanen

Heinolalaisvalmentaja on ollut mukana tuomassa Suomelle kaksi MM-kultaa vuonna 2019. Ensin tammikuussa alle 20-vuotiaiden nuorten leijonien ja toukokuussa miesleijonien valmennusryhmässä. Latvian MM-kisoista 2021 tuli hopeaa. Viimeisimmät saavutukset ovat kultaa Leijonien kanssa Pekingin olympialaisista 2022 ja MM-kultaa Tampereella 2022. Varmasella on kysyntää kotimaan lisäksi myös ulkomailla.